Lives Journal 4

Franko Bushich

 

SKRIVNOST SNEZHNE KRALJICE

(haibun)

 

Zima prodira na podrochje nikogarshnjega kraljestva. Viharji nanashajo gomilo snega in zametavajo vhode v medvedje brloge. Celo votlina se ne razlikuje vech od planine niti planina od vetra. Vse je belo. Kot platno, kot krzno najlepshega volka ... kakor tableta, ki sem jo pogoltnil pred to vizijo ...

 

Bela noch

na belem nebu

za belim dnem

 

Ledene sveche visijo na trepalnicah kraljice belega opustoshenja. Prihaja in me kliche. Z iztegnjeno roko in chvrstim pogledom se avtoritativno vsiljuje izpraznjenosti moje osame. Zasledovati zheli moje srce. Ukrasti zheli moje misli. Snezhna kraljica. Hladna gospa, oblechena v chrno.

 

Povelichuje neskonchnost

s skrcheno lepoto

kraljica snega

 

Njena krona so ledeni kristali. Ogrlica, pas kristali so iz ledu. Ta nakit, ki je mati materija v svoji trdni formi, dela kraljico she bolj hladno in skrcheno gospodarico techajev. Kot statua je prevzeta s trdnostjo ledene skrchenosti in vprasham se, kdaj se bo zlomila in razprshila kakor iluzije, ki mi jih ustvarja bolestni um.

 

Nekdo je umrl

zastavljajoch vprashanje

na katero odgovor ve

 

Toda ne. Ne lomi se. Vizija je fiksna. Gospa me kliche, gospa me potrebuje. Snezhna kraljica zheli napraviti iz plavolasega dechka statuo za prochelje svojega ledenega parka pred svojim ledenim gradom.

 

Skushnjava strah

materializiran

beli prah

 

Nisem preprichan, ali ji hochem slediti, chetudi mi srce daje takshen ukaz. Nisem preprichan, ali ji hochem slediti, chetudi mi impulz nagona pravi, da ni nevarnosti, istochasno-kontradiktorno dvigajoch mi adrenalin. Nisem preprichan, ali ji hochem slediti, chetudi prikrito tezhim po zdruzhevanju z njeno sproshchenostjo.

 

Negotovost je

dokaz eksistence

fanta v moshkem

 

Prepushchanje, prepushchanje, prepushchanje je izhodishche za pridobitev nauka iz vizije, mi svetuje moj vishji jaz, in zato sem rekel:

O, snezhna kraljica, gospodarica ledenih brezpotij, reci mi kaj!

Moja samozavest, ki jo je vodil racio, me usmerja v nasprotno smer od tistega, kar mi narekuje srce. Razkrij mi skrivnost svoje vzvishenosti, resnichnostno, iskreno slishati jo hochem.

 

Propad mnogih

ekscentrichnost je ponos je

nestrpnost je

 

In glej, dobil sem odgovor, ki mi je telepatsko, pospremljen z zhvizhgom vetra, odjeknil v malih sivih celicah:

Hlad je samo tisto, kar vidi tvoje oko, je samo informacija, ki jo ta prenasha umu.

Um, kakor vladar, prenasha sporochilo telesu, ki prichne chutiti tako, kot je obveshcheno. Izkljuchi svoj um, pa bosh lahko zhivel z menoj v ledenih brezkrajnostih, brez bojazni, da bi se tvojemu chloveshkemu telesu kaj pripetilo.

 

Izkljuchiti um

dozhiveti satori

morejo tudi volkovi

 

 

 

Prevod iz hrvashchine Ivan Dobnik

 

 

 

English