Lives Journal 4

Franko Bušić

 

SKRIVNOST SNEŽNE KRALJICE

(haibun)

 

Zima prodira na področje nikogaršnjega kraljestva. Viharji nanašajo gomilo snega in zametavajo vhode v medvedje brloge. Celo votlina se ne razlikuje več od planine niti planina od vetra. Vse je belo. Kot platno, kot krzno najlepšega volka ... kakor tableta, ki sem jo pogoltnil pred to vizijo ...

 

Bela noč

na belem nebu

za belim dnem

 

Ledene sveče visijo na trepalnicah kraljice belega opustošenja. Prihaja in me kliče. Z iztegnjeno roko in čvrstim pogledom se avtoritativno vsiljuje izpraznjenosti moje osame. Zasledovati želi moje srce. Ukrasti želi moje misli. Snežna kraljica. Hladna gospa, oblečena v črno.

 

Poveličuje neskončnost

s skrčeno lepoto

kraljica snega

 

Njena krona so ledeni kristali. Ogrlica, pas – kristali so iz ledu. Ta nakit, ki je mati materija v svoji trdni formi, dela kraljico še bolj hladno in skrčeno – gospodarico tečajev. Kot statua je prevzeta s trdnostjo ledene skrčenosti in vprašam se, kdaj se bo zlomila in razpršila kakor iluzije, ki mi jih ustvarja bolestni um.

 

Nekdo je umrl

zastavljajoč vprašanje

na katero odgovor ve

 

Toda ne. Ne lomi se. Vizija je fiksna. Gospa me kliče, gospa me potrebuje. Snežna kraljica želi napraviti iz plavolasega dečka statuo za pročelje svojega ledenega parka pred svojim ledenim gradom.

 

Skušnjava strah

materializiran

beli prah

 

Nisem prepričan, ali ji hočem slediti, četudi mi srce daje takšen ukaz. Nisem prepričan, ali ji hočem slediti, četudi mi impulz nagona pravi, da ni nevarnosti, istočasno-kontradiktorno dvigajoč mi adrenalin. Nisem prepričan, ali ji hočem slediti, četudi prikrito težim po združevanju z njeno sproščenostjo.

 

Negotovost je

dokaz eksistence

fanta v moškem

 

Prepuščanje, prepuščanje, prepuščanje je ižodišče za pridobitev nauka iz vizije, mi svetuje moj višji jaz, in zato sem rekel:

– O, snežna kraljica, gospodarica ledenih brezpotij, reci mi kaj!

Moja samozavest, ki jo je vodil racio, me usmerja v nasprotno smer od tistega, kar mi narekuje srce. Razkrij mi skrivnost svoje vzvišenosti, resničnostno, iskreno – slišati jo hočem.

 

Propad mnogih

ekscentričnost je ponos je

nestrpnost je

 

In glej, dobil sem odgovor, ki mi je telepatsko, pospremljen z žvižgom vetra, odjeknil v malih sivih celicah:

– Hlad je samo tisto, kar vidi tvoje oko, je samo informacija, ki jo ta prenaša umu.

Um, kakor vladar, prenaša sporočilo telesu, ki prične čutiti tako, kot je obveščeno. Izključi svoj um, pa boš lahko živel z menoj v ledenih brezkrajnostih, brez bojazni, da bi se tvojemu človeškemu telesu kaj pripetilo.

 

Izključiti um

doživeti satori

morejo tudi volkovi

 

 

 

Prevod iz hrvaščine Ivan Dobnik

 

 

 

English