Lives Journal 6

Lev Detela

 

OGNJESLAVA V PLAMENIH 

 

Kroglin šok

 

Zaradi neverjetnega pritiska pride do zloma. Vsega tega ni mogoče razumeti. Je izredno temno. Teorije različnih znanstvenikov, ki se ukvarjajo s tem vprašanjem, so napačne. Moramo jih obsoditi, ker so škodljive za telo in imovino. Množijo se hude sanje, ljudje se zvijajo pod težkimi obremenitvami. Te sanje so pravi bombni napadi na privatne osebe. Glave se premikajo v temi v neprimernih ekstazah. Zmaji, peklenščki in hudobni angeli pojejo nespodobne pesmi in terorizirajo človeštvo. Mnogi odpovedo. Ne najdejo izhoda. V jutranjem mraku se številni ustrelijo. Nekatere odkrijejo mrtve v kanalu. Vse to ima močne zveze s sanjskim svetom. Tega razvozlati pomeni samo smrt razvozlati.

 

 

Oče kot ovojni papir

 

 

Dejstvo je, da naš oče sploh ni človek. Nekateri poročevalci pravijo, da spominja na steklenico piva, toda tudi tej trditvi lahko po vsej pravici ugovarjamo. Nekateri ljudje menijo, da je oče živ oblak, strašilo ali nekaj podobnega. Meni se vse to zdi domišljijski izrodek večnih nergačev, ki se jim še predobro godi.

 

Natančno vem, kaj je naš oče. Saj vendar potrebujemo tako strašilo, voditelja, ki nas pelje do večnega miru.

 

Oče je po mojem mnenju kategorični imperativ naših moralnih načel. Dokazano je, da stoji na krivih nogah. Vprašanje je le, zakaj lahko sploh stoji, saj je zlepljen iz ovojnega papirja.

 

Ja, saj se boste čudili, vendar je tako: Naš ljubi oče je narejen iz ovojnega papirja. Ker pa je tako nestabilen in mehak, ga moramo še posebno ljubiti. Saj nam hoče le dobro, rad nas ima, ves čas skrbi za nas in se trudi, da bi nam bilo lepo in prav.

 

Toda je zares zelo krhek. Dež mu lahko temeljito naškodi. Ker je narejen iz ovojnega papirja, ne prenese grozne vlažnosti, voda lahko pomeni njegovo smrt. Pa tudi ogenj je njegov sovražnik. Ni sveti močerad, ki se lahko okopa v ognju in potem vstane iz pepela v novo življenje.

 

 

Ko gori Ognjeslava

 

 

Priče poročajo o velikih požarih v lepem mestu Ognjeslava. Ljudje so begali po ulicah, iz strahu so jih zagrabili težki notranji krči. Poročila o požarih so bila grozovita. Vendar se lahko vprašamo, ali mesto Ognjeslava sploh obstaja. Nekateri zemljeslovci, ki so se o tem skušali pozanimati v starih knjigah, so sporočili, da kraja Ognjeslava niso mogli nikjer najti. Tako lahko postane potovanje v Ognjeslavo fantastično potovanje, nevarna in neumna pustolovščina. In naše poti bo osvetljevalo nasprotnikovo topovsko bliskanje in rakete. Ognjeslava naj kar gori. Nimamo moči, da bi pogasili te požare.

  

 

 

English