Lives Journal 8

Ivo Antich

 

ZVER 5-7-5

 

Nich ni resnichno, vse je dovoljeno

Vrhovni izrek izmailcev

Omnia in numero et mensura

           (Bartol, Alamut – moto)

 

Tiger je skochil na krotilca

in ga raztrgal.

Zveri se ne da dresirati.

           (Kosovel, Kons)

 

 

I

 

Zver je skoz zver vrez,

vsevrez se razmnozhuje

skoz nich v vechni verz.

 

 

II

 

Zver je progasta:

vse je zebra, nich tiger,

sled marogasta.

 

 

III

 

Zver marogasta:

vsenich, snezhni leopard,

sled je progasta.

 

 

IV

 

Sikar (o)zelot,

vsenich, zhivo bodalo,

vsek v besedni plot.

 

 

V

 

Atentat zveri:

vsenich, tiger altajski,

strgan krog krvi.

 

 

VI

 

Triglava gora:

vsenich je ptich in machka,

dvoznachna znachka.

 

 

VII

 

Vse kot Katjusha

v Potemkinovih vaseh:

Hamlet, Nitschev smeh.

 

 

VIII

 

Krimske vojne vonj,

Krimhilda, mati vseh vojn,

nicha Rubik, konj.

 

 

IX

 

Krim, mikrolingval,

crimen, v nich visok portal,

vsega ba(l)kanal.

 

 

X

 

Vse, rakovica,

nich kot rak samotarec,

kvatrni starec.

 

 

XI

 

Vidov dan in ples,

vsenichje kot vidovin,

ilindenski bes.

 

 

XII

 

Pandorin pandur,

vse carica, nich komtur,

kurniki kontur.

 

 

XIII

 

Vse, pruska drajna,

vsenichje, vmesna gmajna,

nich, ruska lajna.

 

 

XIV

 

Vse je zverinsko,

evrazijsko prvinsko,

nichno globinsko.

 

 

XV

 

Kijev (kief), mati

ruskih mest, larva Kija,

ki vse v nich zbija.

 

 

XVI

 

Jalta kot Altaj,

Chernobil, mati strashil,

vsenichja chrn zmaj.

 

 

XVII

 

Ptichje vsenichje:

v led zabetonirano

prahu brezlichje.

 

 

XVIII

 

Betoniran nich:

kri se prebije skoz zid,

vse je zlom brez prich.

 

 

XIX

 

Zverstvo kot verstvo:

atentat vsega na nich,

dvojno pleten bich.

 

 

XX

 

Verstvo kot zverstvo:

atentat nicha na vse,

dvorezni vdor sle.

 

 

 

 

Opomba avtorja:

Iz zbirke haiku izrekov Vsenichje (v rokopisu). Shtevilchna oznaka v naslovu cikla je zlogovna shema za haiku in hkrati modifikacija iz treh letnic 1914-1934-2014 (14-34-14): 100-letnica atentata v Sarajevu (uboj A-O prestolonaslednika Franca Ferdinanda) ter 80-letnica atentata na Dunaju (julij, uboj kanclerja Dollfussa) in v Marseillu (oktober, uboj jugoslov. kralja Aleksandra). Moto je »haiku« iz treh stavkov po motu v Bartolovem romanu Alamut s temo izmailskega atentatorstva. Stavek »Omnia …« je lat. prevod iz gr. v Bibliji: »toda vse si uredil po meri, shtevilu in tezhi«, cit. Knjiga modrosti, 11: 20. Ob »krimski vojni« med Rusijo in Ukrajino je tudi 840-letnica umora ruskega kneza in svetnika Andreja Bogoljubskega (1111-1174), zachetnika zdruzhevanja Rusije, osvojil Kijev (zaklali so ga bojarji); 160 let od »prve« krimske vojne 1853/1854-1856, ki se je zachela kot vojna med Rusijo in Turchijo za prevlado na Balkanu (variante trojanske vojne). Krim je mikrojezik v Sierri Leone (Levja gora), prim. jezik krimskih Tatarov (kyrymtatardzha). Ime Krim iz tatar. kyrym – trdnjava; mongol. kerm – zid; isti »indouralski« koren v gr. kremnós – strma skalna obala; rus. kremlj – trdnjava. Valvasorjevo ime za Triglav: Krma (17. stoletje). Krimhilda (pom. stgerm. – zakrinkana bojevnica, prikazen), junakinja iz Pesmi o Nibelungih. Kijev – angl. Kiev; ukr. Kijiv, rus. izg. Kijif; cf. angl. kief (kef, kif, keef, iz arab. kayf – hashish; cf. asasin iz arab. hashashin – uzhivalci hashisha). Kij – mitski ustanovitelj Kijeva; larva – lichinka, cf. lavra – pravosl. samostan, Pecherska lavra v Kijevu.

Drugi »haiku« v motu so zachetni trije verzi Kosovelove pesmi Kons, ki kakor Alamut asociira »tigrovstvo«, po org. TIGR, prvich to ime leta 1924, dve leti pred Kosovelovo smrtjo (2014: 110-letnica njegovega rojstva); TIGR pred 2. sv. v. aktivna gverila v SV Italiji in avstrijski Koroshki, dvakrat nachrtovan uboj Mussolinija. (Prim. avtorjev tanka cikel Tig/e/r v Lives Journal 6-2012). Sochasno VMRO, org. makedonskih komitov (uboj Aleksandra; prim. vmro – umor). Avgusta 2012 v zoo Köln sibirski tiger, imenovan Altai, ubil oskrbnico, direktor ga ustrelil.

V grbu Republike Altaj (Ruska Fed.; stik z Mongolijo, Kitajsko in Kazahstanom; 210.000 preb., Rusi in Altajci) sta triglava gora Beluha (rus. belúha – belka, polarni beli delfin, beli kit), ki je najvishji vrh v gorovju Altaj in najvishja gora Sibirije (turko-mongol. Al-tai – Rdecha, tudi Zlata gora), in grifon (krilati lev; anagram iz priimka Kosovel: soko/l-lev). Turko-mongol. ime za Beluho je Uch-sumer – Triglav (rus. Trehglavaja; oznaka tudi »dvoglava«). Altaj je center Evrazije, v vzh. Kazahstanu naj bi bil grob Dzhingiskana (gora Chingis-tau), ki naj bi vedel, da je tu geom. sredishche celine; po legendi je Beluha zibelka civilizacije (mitska Shambala). Beluho sta prva osvojila brata Mihail in Boris Tronov, profesorja univerze v Tomsku (1914).

Asociacija zver-vrez se med drugim nanasha na t. i. »permski zverski stil« (po mestu Perm) v ljudski umetnosti izdelovanja filigranskih ploshchic (3-17 cm, bronasti amuleti s shamansko funkcijo v oblikah razlichnih zhivali in chloveka-ptice) pri etnosih okoli Urala, zlasti Komi (Republika Komi, RF) in Udmurti. Sikar – iz lat. sicarius (bodalar; sikarji so bili akcijska veja zelotov, izvajali so atentate v chasu judovskega boja zoper Rimljane; podobno perzijski asasini zoper Turke); ozelot – vrsta leoparda. Katjusha – pomanj. iz Katarina, tudi sovjetski raketomet z znachilnim zvokom (»Stalinove orgle«). Hamlet – v angl. pomen: vasica; emblemski literarni lik atentatorja; Nitsch (Hermann) – sodobni avstrijski likovni umetnik (shokanten »akcionist«, t. i. performance art), hkrati asoc. za slov. bes. nich, ter za Nietzsche, Nitcho (Nichiren – jap. sekta budizma). Rakovica – zool., vrsta rakov; tudi toponim Rakovica (Hrv.), tam Kvaternikov poskus upora zoper A-O (1871), podobno maked. Ilinden zoper Turchijo (1903).

 

 

 

English